Tips

*>Hoe open je een oester? Klik voor hier voor de film. 

* Wie op zoek is naar parels, kan beter mosselen kopen in plaats van oesters. Toch is het iedere maand raak. De Oesterkoning heeft al een hele verzameling, maar dan moet je er wel heel veel openen.

* Oesters zijn cholesterol verlagend en zitten vol mineralen.

* Zet het oestermandje nooit op de zijkant, hierdoor lopen de oesters eerder leeg, Dus niet op de kant plaatsen omdat er toevallig nog een plaatsje over is.

* Oesters bewaar je met de holle schelp aan de onderkant, op een aangebroken doosje legt u iets zwaars.

* Een tik van de meester. Wanneer u er zeker van wil zijn dat de oesters goed zijn, dan tikt u de oesters even tegen elkaar. Klinken ze als 2 stenen die elkaar raken dan is de oester goed. Klinkt hij hol en dof dan weet u dat er niets in zit of dat de schelp lek is. Weg ermee!

* Het zeewier kunt u mooi gebruiken om de oesters op te leggen. Dompel het even in kokend water en het krijgt een helder groene kleur.

* Vijanden van de oesters zijn: de scholekster, dorade, krab, de zeester en de mens ( maar oh wat is het lekker).

* Eet nooit een oester uit een homarium. Hierin gaat de oester open, hij filtert 300 liter water op een dag!Het fijne brakke water ben je dan kwijt en dat komt de smaak niet ten goede.

* Oesters zijn wel handig om zo'n zoutwater aquarium schoon te houden.

* De oester is een weekdier met een hart, een maag, lever, doorzichtig bloed en zelfs 2 nieren.

* Met de sluitspier houdt de oester de schelp dicht, hij houdt het water vast en creeert zo zijn eigen oceaantje waarin hij kan overleven. 

* De sluitspier is een van de vlezigste en lekkerste stukjes van de oester, laat deze daarom niet in de schelp achter maar snij hem mee.

* Krijgt u de oesters echt niet open, leg ze dan een tijdje in spa rood! Of stoom ze met de schelp nog dicht op de barbeque!