Oesterkoning

De Oesterkoning een begrip in Nederland.

De Oesterkoning is in Nederland een begrip op het gebied van Oesters. In de afgelopen 15 jaar heeft hij duizenden mensen ervan weten te overtuigen, dat een oester een belevenis is. Het brengt je in contact met de zee en is verweven met emotie en romantiek. Bijna alle leden van het Koninklijk Huis en Bekende Nederlanders heeft hij overtuigd van het genot van deze ware delicatesse. De Oesterkoning is een graag geziene gast op uw feest, of het nu gaat om een verjaardag, een bruiloft of een beurs. Hij weet iedereen over te halen om eens een oester te proberen. De Oesterkoning valt op door het stoere leren oesterpak, heeft een gezellige babbel en een leuke kop. Hij is uw food entertainer en zorgt ervoor dat niemand uw feest vergeet! 

Wij presenteren ook Oestershooters op uw feest. De pas geopende oester dompelen wij onder in een glaasje wodka met tabasco en wat peper. Wij komen voor minimaal 150 oesters bij u langs en adviseren 2 1/2 oester per gast ( een combi van 75 oesters en 75 oestershooters is eveneens mogelijk). Wij openen 200 oesters per uur.

Wilt u 1 oesterkoning of wilt u ze allemaal?

De Oesterkoning is uitgegroeid van een eenmans zaak tot een familiebedrijf waarbij meerdere oestermannen en oestermeisjes werkzaam zijn. Het assortiment heeft zich uitgebreid van oesters naar kaviaar, sushi, zalm, gamba's, kingkrab en Patanegra. Onze succesformule om ons tussen de gasten te bewegen in een hele mooie outfit met prachtige producten spreekt iedereen aan. Wij geven u de garantie dat onze presentatie er in alle opzichten smakelijk uitziet!

Hoe het allemaal begon.

De Oesterkoning is 15 jaar geleden gestart met het venten van oesters op de stranden van Venezuela. Werkzaam als diepzeeduiker bracht hij grote netten met oesters mee om de arme bevolking behulpzaam te zijn bij de verkoop van oesters aan de badgasten. Hij hielp met tolken en voorzag hen van mooi verse oesters die in grote emmers over het strand werden meegezeuld. Daar kreeg hij de naam " The Oysterking". Terug in Nederland werd de stap snel gezet. Enig in zijn soort en met zijn roots in " Yerseke", de bakermat van de Nederlandse oestervissers, werden de oude leren oesterpakken aangepast en in het vet gezet. Een  nieuw concept werd geboren, de Oesterkoning. 

Van Oesterman uit Yerseke tot Oesterkoning van Nederland

Voor de Oesterkoning die zijn hele leven meer onder en in de Zeeuwse wateren had gezeten als daarboven, was de stap van de Oesterputten van Yerseke naar de High Society Class van Nederland een welkome afwisseling. Door de jaren verschoof de trend zich, van de oester-minnende Upper Class en onze Koninklijke Majesteit naar Jan en alleman die ook wel eens een feestje met oesters wilde geven . Wat eens het voedsel voor de armen was geweest word nu wederom door een ieder gewaardeerd. Daar de Zeeuwen altijd al een bedrijvig volkje zijn geweest die hun bijnaam van "zeeuw-bin -zuunig" eer aan doen. Ligt het voor de hand om alles op te rapen wat er op de zeebodem ligt? Het water van de Oosterschelde en de Grevelingen heeft de ideale mix tussen zoet en zout water en vormt de perfecte kweekvijver voor plankton waar oesters dol op zijn. Daarnaast is de veen bodem perfect en liggen de oesters goed beschut. Er wordt dagelijks genoeg voeding aangevoerd om je als oester lekker vol te eten, en dat proef je! De oestervloot uit Yerseke vertrekt elke dag, door weer en wind. Elke oestervisser heeft zijn eigen perceel. De Oestergronden worden voor de Oesterkoning dagelijks onderhouden. De Oesters worden opgevist en weer uitgezet om te voorkomen dat de schelp te groot en te grillig wordt. Hiermee wordt bereikt dat de oester zijn energie steekt in de ontwikkeling van vlees en niet van de schelp. De korven schrapen de oestergronden af en zodra de oesters aan boord komen van de Yerseke 36,  worden de oesters schoongemaakt en gesorteerd. De kleine oesters die nog niet volwassen zijn gaan direct terug. En de overige worden in kratten gestapeld om nog even in de oesterputten van Yerseke te verwateren. Maar het resultaat is er, jaarlijks worden er in Yerseke 30 miljoen Japanse oesters en 1 miljoen Zeeuwse platte aan land gebracht.  Het meer en deel verdwijnt naar het buitenland, maar er blijft nog genoeg over voor de Oesterkoning en zijn oestermannen en meisjes om u elke dag van verse oesters te voorzien.

Wilt u een Franse oester?

De Oesterkoning heeft echter ook de beschikking over franse oestergronden. De vraag naar franse oesters neemt in ons land de laatste jaren flink toe door de diversiteit aan smaak. Wij leveren dan ook oesters uit diverse streken en in de zomer zelfs een franse oester die melkvrij is. Het kweken van de oesters in Frankrijk gaat niet vanzelf. Waar in Nederland  het oesterbroed ( jonge oesters) zich vasthecht aan de, op de oestergronden uitgestrooide mosselschelpjes uit de conservenindustrie. Wordt het oesterbroed in Frankrijk gevangen op  plastic relief staven in zee, de zogenaamde collecteurs. De oestertjes worden na verloop van tijd verzameld in stalen zakken gestopt en op bedden boven de zeebodem neergelegd. Hier blijven ze totdat ze volwassen zijn, de zakken worden steeds gekeerd en opgeschut bij laagwater. Zodat alle oestertjes evenveel voedsel krijgen en er geen een in groei achterblijft.  Het kweken van de oesters in Frankrijk heeft de laatste jaren een flinke tegenslag gekregen. Veel jonge oestertjes hebben het leven gelaten door het voor de mens ongevaarlijke oestervirus. Toch worden er nog jaarlijks in Frankrijk 3 miljard gezonde oesters uit het water gehaald. Het licht echter in de lijn van de verwachting dat dit aantal in 2013 gehalveerd zal zijn met als gevolg een flinke stijging van de oesterprijs.