Geschiedenis

Hoe het allemaal begon.

Lange tijd is Sushi niet geweest wat het nu is en zelfs niet uit Japan afkomstig. Zo'n 500 jaar voor Christus toen men in Japan nog nooit van rijst had gehoord, werd de verse zoetwatervis in Borneo en Thailand verpakt in rijst om die te laten gisten en zo te conserveren. Pas een paar eeuwen later, toen in Japan de rijst op de menukaart werd gezet probeerden de Japanners ditzelfde kunstje. De vis werd in grote potten gestopt en met een laag rijst afgedekt, wederom een laag vis en rijst , totdat de pot vol zat. Het deksel voor een jaartje erop en klaar was Kees. Kees at de overheerlijke vergane gefermenteerde vis en gooide de rijst weg! Totdat menna ging denken. Hoe kon je in Tokio meer geld verdienen. In 1640 kwam men op het idee om rijstazijn toe te voegen zodat de rijst de gegiste smaak kreeg zonder dat men lange tijd hoefde te wachten. De vis werd gemarineerd in sojasaus of in mirin gekookt, of gegrild. In het begin van de 19 e eeuw ontwikkelde Yohei Hanaya  de eerste sushi bar. De yattai-kraam, een kar met een toonbank met de vis van de dag en gordijntjes. De klanten aten sushi, doopten hun vingers in de thee en veegden hun vingers af aan het gordijn. De kraam met de vuilste gordijnen werd het drukst bezocht en had dus goede kwaliteit. Dus hoe smeriger des te beter zullen we maar zeggen. De kraam ontwikkelde zich naar westerse maatstaven, het werd een bar met sushi trein, gemonddoekte japanners met zwaaiende messen, sushichefs met een jaren lange training, sushi in de mooiste patronen, vogels  en naakte figuren en kogelvissen waaraan je dood kon gaan. En tot slot een Sushiqueen die zich elegant tussen uw gasten beweegt en de sushi presenteert op een manier waarvoor ze is bedoeld; een bron van genot die alle zintuigen bevredigd.