Geschiedenis

De Geschiedenis van kaviaar

In het verleden werd kaviaar door de elite onveranderlijk de hemel in geprezen, maar voor de gewone man is het niet altijd de huidige delicatesse geweest. Kaviaar is echter niet altijd exclusief geweest. Boeren gaven het aan de varkens en in Amerikaanse saloons kreeg men het gratis bij een glas bier om de consumptie van de alcohol op te schroeven. Lange tijd waren de enige westerlingen die kaviaar aten de vissers, die de ongewenste eitjes moesten verwijderen voordat ze de door hen gevangen steuren konden verkopen. 

De naam kaviaar is afkomstig van het Perzische woord Khag-avar wat krachtige koek betekend. De Perzen geloofden dat de kaviaar hun uithoudingsvermogen en potentie zou verbeteren.

Volgens de analen dateert kaviaar uit de 8 e eeuw voor Christus, toen de Grieken de kuit gepekeld en gezouten aten. De Griekse wijsgeer Aristoteles maakte melding van het nuttigen van kaviaar tijdens grootse feesten en ook in de tijd van het Romeinse Rijk werd de steur de hemel in geprezen en kreeg de kaviaar, geplaatst op een bed van bloemen de beste plaats op tafel. In de Christelijke middeleeuwen werd tijdens de vasten tijd in de de Russische streken vaak kaviaar gegeten als substituut voor vlees. De kaviaar bereikte zijn glorietijd onder het bewind van de Tsaren in Rusland. Deze stonden bijna allemaal bekend als grote liefhebbers van kaviaar en verorberden deze delicatesse in gigantische en decadente hoeveelheden. Zo werd het voedsel van de armen voedsel voor de koningen. In deze periode lagen de wortels voor het aura dat kaviaar in de loop der tijden zou gaan omringen.  Kaviaar werd een exclusief product, aanvankelijk enkel nog spek voor de bek van de adellijke en geestelijke bovenlaag van de maatschappij. Na de liberalisering en democratisering van de samenleving en de opkomst van de welgestelde middenklasse wilde ook de “nieuwe rijken” hun rijkdom tonen en groeide kaviaar verder uit tot een statussymbool. Aan het eind van de 20 ste eeuw zouden de yuppies nog een extra zetje geven door kaviaar te verheffen tot cultstatus, die de steur bijna fataal zou worden.