Advies drank

Wat drinken we bij oesters?

Wijn en Champagne.

Als je aan oesters denkt, denk je aan zee. Zo moet je ook naar wijn, champagne, whiskey en jenever kijken die bij oesters passen. De druiven voor de wijnen die het best combineren met de verfijnde smaak van de oester groeien aan zee of op het land dat ooit het domein van de zee was. Chablis-, Loire- en Champagne gebieden lagen voor de jongste ijstijd onder de zeespiegel. Resten van schelpen zijn nog in de bodem terug te vinden. De fransen noemen deze wijnen daarom ook "oesterwater".Het liefst drinken we bij oesters een elegante wijn die de smaak van de oesters niet overheerst zoals; *Champagne Brut.Delicate Chablis .* Sauvignon Blanc uit de Loire streek. Een droge witte Bordeaux, wordt vaak ingezet als er oesters in een gerecht verwerkt zijn.

Een selectie voor de beste combinatie bij de platte oester; *Champagne Delot Brut van voornamelijk de pinot noir-druif.Bleekgeel van kleur met een ingetogen aroma van fris wit fruit en schoon en zuiver in de mond. *Chablis van Thierry Hamelin. een frisse Chablis met mooie zuren en een brede droge structuur. Goudgroen van kleur.

Een selectie voor de creuse; *Saumur brut Cuvee de la Chevalerie. Een verfijnde frisdroge mousserende wijn uit de Loire. * RiasBaixas Albarino Cranbazan Verde. De Albarino-druif voor deze wijn groeit op met het zicht op zee aan de noordwestkust van Spanje. een frisfruitige elegante wijn met een modern spaans karakter.

Jenever.

Op verzoek draagt de Oesterkoning zijn favoriete drankje, een fles Zeeuwierjenever met zich mee en vult hij de schelp met dit oer-zeeuwse product. De zeeuwier jenever wordt ambachtelijk gestookt bij Rutte & Zn in Dordrecht en is ontwikkeld door het Meisje van de Slijterij, Petra de Boevere. Op kamertemperatuur heeft het een zachte smaak met een zilte afdronk . Wanneer het zilte nat achterblijft in de schelp en vermengd wordt met deze zeeuwierjenever geurt de jenever naar droogvallend wier en komt deze drank echt tot leven!

Whiskey

Op de schotse eilanden wordt bij het stoken van whiskey lokale turf gebruikt. In die turf bevindt zich fossiel zeewier wat aan whiskey een typische zilte geur en smaak toevoegt. Steeds vaker worden juist deze whisky's culinair ingezet bij onze oesters

Bier.

In Ierland drinkt met guinness bij oesters en in Zeeland heeft men zo zijn eigen bier. Oesterstout. Het enige echte Zeeuwse Oesterbier. Dit bier wordt gefilterd over oesterschelpen. Hierdoor krijgt het bier een vleugje zeesmaak. Het bier is donker als de nacht en een beetje bitter. Het wordt door kenners als een van de betere bieren omschreven en heeft een alcoholpercentage van 8,5 % vol. Strandgaper is echt een bier voor vis- en schelpgerechten. Met de volle smaak en een frisse zoetbittere afdronk is dit bier een aanvulling van uw mosselmaaltijd of bij een oestertussendoortje. Het is een amberblond bier van 6,2% vol.